Τα Μπαχαρικά στη Ζωή μας

Λάβαμε υπ΄όψιν μας τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των μπαχαρικών και τα ομαδοποιήσαμε σε τρείς κατηγορίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για να έχουν, όμως, αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά. Παρακάτω δίνουμε πληροφορίες για τις ιδιότητες και την χρήση τους. Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το διαδίκτυο (internet) και είναι διαθέσιμες για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί περισσότερο.ΠΡΟΣΟΧΗ: : Όλες οι πληροφορίες έχουν ενημερωτικό σκοπό. Πρίν από τη χρήση κάποιου βοτάνου- μπαχαρικού θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Μεταβολισμός

 
ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ.
  • Περιέχει καψαικίνη, β –καροτένιο, βιταμίνη Α και C.
  • Επιταχύνει τον μεταβολισμό και την χώνεψη.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Εχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Προστατεύει το στομάχι, και την καρδιά.
  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη.
Χρησιμοποιείται σε όλα τα φαγητά, κυρίως στο κρέας.
Τip. : ρίξτε ¼ κ.γ σε μισό ποτήρι νερό και πιείτε το κάθε πρωί, μονορούφι.
ΜΑΥΡΟ  ΠΙΠΕΡΙ
  • Επιταχύνει τον μεταβολισμό.
  • Είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και σιδήρου.
  • Έχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Διευκολύνει στην πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών του.
  • Μειώνει την εμφάνιση του καρκίνου του παχέως εντέρου και του προστάτη.
Συνοδεύει άριστα το κρέας στη μαγειρική.
 ΚΑΝΕΛΛΑ  ΚΕΥΛΑΝΗΣ
Αυξάνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και ρυθμίζει το ζάχαρο.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες
  • Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου που είναι απαραίτητο για την οστική πυκνότητα.
  • Υποβοηθά την λειτουργία της πέψης.
 
Χρήση: σε επιδόρπια, φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, σε γλυκίσματα, στο τσάι, καφέ κλπ.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ.
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες  και αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Επιβραδύνει τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του παχέως εντέρου.
  • Διασπά και «καίει» το λίπος, ιδιαίτερα της κοιλιάς.
  • Ρυθμίζει το ζάχαρο.
  • Καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.
  • Προλαμβάνει βλάβες του δέρματος και των ρυτίδων.
Χρήση: βάλτε 1-2 κ.γ. φύλλα τσαγιού και σουρώστε το. Περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Πιείτε έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Μπαχαρικά Που Δίνουν Ενέργεια

 
ΣΚΟΡΔΟ
Περιέχει αλλισίνη που καταστρέφει βακτήρια και μύκητες. Εχει τουλάχιστον 15 διαφορετικά αντιοξειδωτικά.
  • Προστατεύει τις αρτηρίες.
  • Ενισχύει την ενέργεια και την λίμπιντο.
  • Ενισχύει όλο το καρδιαγγειακό σύστημα το ανοσοποιητικό, την πέψη τους όγκους, κλπ.
  • Εχει αντικαρκινογόνα συστατικά.
  • Ανακουφίζει τους πόνους στις αρθρώσεις.
  • Μειώνει την χοληστερίνη.
TIP.: προτιμήστε το φρέσκο. Έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
Έχει πολλές θεραπευτικές ουσίες με κυρίαρχη την κουρκουμίνη.
  • Δίνει ενέργεια και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.
  • Το Alzxheimer.
  • Μειώνει την χοληστερόλη.
  • Προστατεύει το ηπαρ.
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη της κορτιζόνης.
  • Ελαττώνει το σάκχαρο.
  • Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας.
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες.
  • Δρα κατά της αναιμίας.
ΤΙP1. Βάλτε μισή κουταλιά σε ένα ποτήρι κρασιού με νερό. Ανακατέψτε και πιείτε το. Ομοίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φαγητά.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Περιέχει φλαβονοειδεί, και φαινόλες.
  • Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.
  • Είναι εξαιρετικό τονωτικό και παυσίπονο. Δίνει ενέργεια.
  • Αποχρεμπτικό. Βοηθάει στο βήχα, το άσθμα, σε βρογχίτιδες και γρίπη.
  • Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Δρά κατά της πιτυρίδας. Όταν τρίβετε στα δόντια τα ασπρίζει.
Πίνεται σαν αφέψημα 3 φορές την ημέρα.(5-15 γρ. σε 1 λίτρο νερό.) δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΣΠΟΡΟΙ CHIA. (ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ) ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ
Βασική τροφή των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινική Αμερική.
Περιέχουν  Ω-3 λιπαρά, Ω-6, Ω-9 κορεσμένο λίπος. Επίσης έχουν:
  • μαγνήσιο (15 φορές περισσότερο από το μπρόκολο).
  • σίδηρο τριπλάσιο από το σπανάκι.
  • Ασβέστιο εξαπλάσιο από το γάλα και
  • Κάλιο διπλάσιο από τις μπανάνες.
Μερικά οφέλη για την υγεία μας:
  • Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας.
  • Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη.
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους και
  • Όταν αναμιγνύονται με νερό, σχηματίζουν ένα τύπο ζελέ που «κόβει» την πείνα.
TIP.: Σε μισό ποτήρι νερό βάλτε 1 κ.γ. σπόρους. Θα σχηματίσει ένα ζελέ που σε χορταίνει. Αφήστε το 10 λεπτά και πιείτε το.
ΘΡΟΥΜΠΙ
Χρησιμοποιείται σαν βότανο για διάφορες ασθένειες και σαν αρωματικό στην μαγειρική.
  • Χρησιμεύει ως αντιμικροβιακό και αντιβακτηριδιακό.
  • Τονώνει τον οργανισμό.
  • Μαλακώνει το βήχα και τις βρογχίτιδες.
  • Ενισχύει την λειτουργία της πέψης.
Ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνετε 10-15 λεπτά. Πίνετε έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μετά το φαγητό.

Μπαχαρικά Που Ενισχύουν Το Ανοσοποιητικό

 
ΝΤΙΝΤΖΕΡ Ή ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ
Περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες.
  • Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές.
  • Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
  • Καταπολεμά τις παθήσεις του αναπνευστικού.
  • Ρυθμίζει το διαβήτη  βοηθά στην καλή χώνεψη,  τονώνει τον οργανισμό.
  • Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
  • Φημίζεται για τις αφροδισιακές του ιδιότητες.
Κίνδυνοι και παρενέργειες.
  • Ερεθίζει τη χοληδόχο κύστη.
  • Εγκυμονούσες συνιστάται να μην καταναλώνουν τη ρίζα.
TIP. Κόβουμε την ρίζα φέτες και την ρίχνουμε στο φαγητό. Σε  σκόνη την προσθέτουμε σε αφεψήματα,  τσάι κλπ.
Η ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ
Είναι χρήσιμη σε πολλές παθήσεις του αναπνευστικού, (κρυολόγημα, βήχα, αμυγδαλές, ασθμα).
  • Είναι χωνευτικό.
  • Αντιδιαβητικό, ανακουφίζει από τις ημικρανίες.
  • Μετριάζει τον ίλιγγο, καταπολεμά την απώλεια μνήμης.
  • Είναι ακόμα και υποτασικό και αντισηπτικό.
TIP: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1 κ.γ βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε, όπως το αφέψημα.
ΡΙΓΑΝΗ
Ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται και στην μαγειρική
Περιέχει βιταμίνη Α, C, Κ, μαγγάνιο , ασβέστιο σίδηρο κ.α. πολλά.
  • Αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους, και των ογκων.
  • Εχει αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση.
  • Βοηθά στην θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης, χρόνια βρογχίτιδα.
  • Είναι πολύτιμη για το στομάχι.
Συνοδεύει άριστα όλα τα φαγητά. Ακόμη χρησιμοποιείται και σαν ριγανέλαιο.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ :
Περιέχουν βιταμίνη Α, (β-καροτένιο), Βιταμίνη C.απαραίτητη για τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια, τα δόντια.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην πρόληψη της βρογχίτιδας.
  • Χρησιμοποιούνται κατά του κοινού κρυολογήματος, των ιγμορείων, της ουροδόχου κύστης και του  δέρματος.
  • Προλαμβάνουν τους θρόμβους, προστατεύουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Σε όλο τον κόσμο θεωρούνται ως αφροδισιακή τροφή.
TIP. Συνοδεύουν σαλάτες, πίτες, φαγητά.